Ingen Undskyldninger for at Glemme Dine Sikkerhedssko

Når vi er på arbejde, så vil vi gerne gøre det godt. For de fleste mennesker er et job nemlig langt mere, end bare et sted hvor man kan bytte sin tid for penge. Et job er noget, vi gør til en del af vores identitet. Det ser vi tydeligt i den måde, som folk præsenterer sig selv på. De færreste beskriver sig selv ud fra deres hobby. Hvornår har du sidst hørt nogen introducere sig som ?Jonas, frimærkesamler?? Det sker praktisk talt aldrig ? i hvert fald ikke i en normal kontekst. Men folk introduceres konstant med en reference til deres job. Det er ikke underligt at blive introduceret til en ?Jonas, speciallæge? eller ?Mikkel, softwareudvikler?. Det er lidt spøjst, da de færreste jo har lyst til at blive kogt ned til deres job. Men det er alligevel en stor del af, hvem vi er.

En jobtitel lader nemlig andre mennesker vide overraskende meget om, hvem du er som menneske. Det er selvfølgeligt generaliseringer, men de holder ganske okay i de fleste situationer. Hvis du taler med en person der er speciallæge, så ved du, at de har en meget lang og svær uddannelse bag sig. Du kan ud fra det udlede, at de nok er hårdtarbejdende og ganske intelligente. Software-udvikleren har nok godt styr på de tekniske ting, og er nok bedre rustet til at reparere din printer, end eksempelvis en gartner har. Vi skal også huske på, at vi jo bruger 37,5 time om ugen på vores job. Når vi bruger så meget af vores liv et bestemt sted, på at udføre bestemte opgaver, så farver det selvfølgeligt vores personlighed og livssyn. Det giver altså god mening, at vi ofte binder en del af vores identitet op i vores arbejde.

Når vores identitet er bundet op i en aktivitet, så er vi naturligt motiverede til at gøre et godt stykke arbejde. Hvis vi er dårlige til vores job, så ser vi nemlig meget hurtigt os selv, som værende mindre værd. En del af vores identitet er jo bundet op i noget, som vi ikke gør særligt godt. Når vi gør et dårligt stykke arbejde på jobbet, så behandler vi altså os selv dårligt.

Vi skal dog samtidig passe på, at vores sammensmeltning af job og personlig identitet, ikke fører til dumme fejltagelser. Det er en fælde jeg ser folk falde i hver eneste dag på min arbejdsplads. Folk risikerer liv og lemmer, for at se hårdtarbejdende ud. De glemmer at passe på sig selv, fordi de stirrer sig blinde på jobbet. Det sker typisk ved, at de glemmer at tage sikkerhedssko på.

At du er passioneret omkring dit arbejde er dog ikke nogen undskyldning for, at glemme dine sikkerhedssko. Sikkerheden kommer altid først, og det bør vi endelig ikke glemme.